Medicinale cannabis kan op verschillende manieren gebruikt worden. Cannabis-olie, of wiet-olie, heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt in Nederland. Een deel van het succes van cannabis-olie ligt hem in het feit dat deze manier van gebruik gevoelsmatig ver af staat van het recreatieve gebruik van cannabis.

Het is echter in lang niet alle gevallen de beste keuze voor het gebruik van medicinale cannabis. We zullen in deze blog 3 verschillende gebruiksopties beschrijven en hun voor- en nadelen toelichten. 

Het roken van cannabis zou ook nog een optie zijn. Gezien de schadelijkheid die roken met zich mee brengt raden wij dit ten zeerste af.

Olie

Cannabisolie, wiet-olie, CBD-olie of hennep-olie. Uiteindelijke zijn dit drie verschillende termen die allen verwijzen naar een (verdund) extract van de cannabisplant. Het verschil in hoe een bepaalde olie (in de volksmond) genoemd wordt zit hem grotendeels in de cannabinoïden verhouding in de olie.

Cannabis-olie / Wiet-olie: Deze benamingen verwijzen doorgaans naar cannabis-extracten die gemaakt zijn van THC-rijke cannabis-soorten. Deze olies bevatten vaak een hoog percentage THC en een verwaarloosbaar percentage CBD. Doordat er een behoorlijke hoeveelheid THC aanwezig is in deze olie zal er, ook bij lage doseringen, vrijwel altijd een psychoactief effect optreden. Van deze olie zul je dus stoned en/of high worden.

Hennep-olie / CBD olie: Deze benaming verwijst vaak naar olies die een hoog CBD percentage hebben en een THC-percentage van lager dan 0,2%. Door deze verhouding en de minimale hoeveelheid THC is het niet mogelijk om van deze olie een psychoactief effect te ervaren. Deze olie wordt ook veel aangeboden via drogisterijen.

Cannabis-extracten worden vaak verdund met een andere olie (bijvoorbeeld olijfolie) geleverd in een pipetflesje. Door de pipet is deze olie goed te doseren. Wij adviseren de olie eerst op een lepel te druppelen alvorens het in te nemen. Dit voorkomt dat er per-ongeluk (veel) meer druppels genomen worden dan bedoeld.

Image: “CBD E-Liquid, Tinctures” by Vaping360 is licensed under CC BY-ND 2.0

Productie van olie

Cannabis-olie wordt altijd gewonnen uit de bloemen van de plant. De cannabis-bloem is bedekt met trichomen (harsbolletjes). In deze trichomen zitten alle verschillende cannabinoiden die de cannabisplant rijk is. Het grote verschil tussen verschillende cannabis-rassen (en olies) is de verhouding tussen deze stoffen. Afhankelijk van de gekozen cannabis-soort zal er een andere olie uit komen.

Om de harsen van de plant van het plantmateriaal te scheiden wordt meestal gebruik gemaakt van een oplosmiddel. Cannabinoiden lossen op in een aantal verschillende extractie-middelen. Door de cannabisbloem te laten weken in, bijvoorbeeld alcohol, zullen de cannabinoiden opgenomen worden door de alcohol. Vervolgens wordt de alcohol naar een kookpunt gebracht met een warmtebron. Aangezien alcohol een lagere verdampingstemperatuur (circa 80 graden) heeft dan de harsen van de cannabisplant (vanaf 155 graden) zal er uiteindelijk enkel hars van de cannabisplant overblijven. Dit wordt ook wel ‘pasta’ genoemd.

Professionele instanties kunnen op een veilige wijze extraheren met bijvoorbeeld Alcohol, Dexso of CO2. Het informatiecentrum medicinale cannabis hoort echter met regelmaat dat dit bij particulieren voor gevaarlijke situaties zorgt.

Mocht je je eigen cannabis-extract willen maken dan kan dit veel veiliger door gebruik te maken van kokos-olie, olijfolie of een Rosin pers. Hierover zal een apart blog worden gemaakt.

Nadat je de olie in hebt genomen kan het 15 tot 120 minuten duren voor het maximale effect optreed. Doordat dit vaak slecht bekend is bij gebruikers zien we met regelmaat overdoseringen bij het gebruik van olie. Ondanks dat een dodelijke overdosering met cannabis praktisch onmogelijk is kan dit toch een zeer onprettige en angstige ervaring zijn. 
Het advies bij olie luidt dan ook altijd: Start met lage doseringen en bouw het rustig op.

Voordelen olie: Laagdrempelig, precies te doseren, te gebruiken zonder (geur)overlast.

Nadelen olie: Het duurt vaak lang voordat de werking merkbaar is. Relatief dure manier van het gebruik van medicinale cannabis.

Verdampen

Bij het verdampen van cannabis maken we gebruik van een verdamper. Deze verdampers zijn geschikt om de harsen van de cannabisplant te laten koken. Hierdoor zullen de werkzame stoffen van de plant vrijkomen in de vorm van damp. Deze damp zal vervolgens geïnhaleerd worden.

Bij deze manier van gebruiken vindt geen enkele verbranding plaats. Hierdoor zullen de schadelijke stoffen die ontstaan door verbranding niet aanwezig zijn.

Een goede verdamper is in stelbaar in stappen van 1 graden Celsius. Verschillende cannabinoiden hebben namelijk verschillende kooktemperaturen. De eerste cannabinoiden beginnen te verdampen bij 157 graden Celsius. Bij een temperatuur van 210 graden Celsius verdampen alle cannabinoiden die in de plant aanwezig zijn. Om te ontdekken wat voor jou het beste effect geeft zul je binnen deze temperaturen moeten testen.

Een groot verschil met andere toepassingsvormen van medicinale cannabis is dat je bij verdamping een heel direct effect hebt. Je longen hebben de functie om stoffen snel op te nemen in het bloed. Door de damp van cannabinoiden te inhaleren komen deze vrijwel direct in de bloedbaan terecht en zal het effect binnen enkele minuten, tot maximaal een kwartier, duidelijk zijn. Na een kwartier zou je, bij het uitblijven van het gewenste effect, opnieuw een kleine hoeveelheid damp kunnen inhaleren.

Ook bij het gebruik van cannabis door middel van een verdamper geld het advies: begin laag met doseren en bouw het rustig op.

Eten/drinken

In het buitenland is dit inmiddels een van de populairste manieren om medicinale cannabis te gebruiken. Kort gezegd wordt er een voedingsmiddel ‘verrijkt’ met een cannabis-extract. Dit kan in allerlei vormen zijn. Zo is er bijvoorbeeld eetbare cannabis beschikbaar in de vorm van snoep-colaflesjes, koekjes, chocoladerepen en drankjes met daarin een aantal milligrammen THC. Deze vorm van cannabis wordt doorgaans ‘edibles’ (eetbare) genoemd.

Doordat er in het buitenland veelal een (semi)legale constructie is voor de productie en verkoop van deze middelen is het daar ook goed verkrijgbaar. In Nederland is dit momenteel slecht tot niet verkrijgbaar. We zullen er bij beleidsmakers op aandringen dat deze mogelijkheid wordt meegenomen in toekomstig beleid.

Een groot voordeel van ‘edibles’ is dat ze in exact afgemeten milligrammen THC en/of CBD worden geleverd. Hierdoor kun je steeds 1 dosering nemen met een hoeveelheid cannabinoiden die voor jou afdoende zijn met daarbij zo min mogelijk bijwerkingen in de vorm van een psychoactief effect.

Doordat de edibles zo precies geproduceerd worden is het bij deze manier van gebruik vrijwel onmogelijk om per ongeluk te overdoseren. 
Voor Edibles wordt doorgaans een dosering van 10 mg THC aangehouden als men een psycho-actief effect wilt bereiken. Doseringen onder de 5 mg THC zullen zelden tot nooit een psychoactief effect geven.

Medische gebruiksvormen

In (pre)klinische onderzoeken wordt doorgaans gebruik gemaakt van het inhaleren van cannabis of het gebruiken van een cannabis-extract in de vorm van olie.

In een onderzoek naar cannabis als behandelmethode tegen kanker werden cannabinoiden, door middel van een infuus, direct in de tumor gebracht. Deze toedieningsvorm zal in de toekomst mogelijk gebruikt gaan worden in ziekenhuizen.