Op dit moment is de status van medicinale cannabis in Nederland dusdanig dat het overgrote deel van de patiënten hun cannabis-product zelf kweken of verkrijgen via het illegale circuit. In beide gevallen weet de patiënt vaak niet welke stoffen er in hun cannabis product zitten. Door het ontbreken van deze informatie moet een patiënt nu bij elke nieuwe bestelling of oogst opnieuw uitzoeken wat de correcte dosering is.

Vanwege het ontbreken van analyses is er vaak ook niet duidelijk of er wellicht sprake is van vervuiling in het cannabis-product dat patiënten gebruiken. Door het product dat je gebruikt uitgebreid te laten testen kunnen gezondheidsrisico’s worden voorkomen. Om, als patiënten en professionals, serieus genomen te worden zullen we serieus om moeten gaan met het gebruik van medicinale cannabis. Zo maar ‘iets’ nemen is daar volgens het Informatiecentrum Medicinale Cannabis (ICMC) geen onderdeel van.

Het ICMC adviseert patiënten daarom om het cannabisproduct dat zij nemen altijd te laten analyseren door een laboratorium. Op deze manier weet je precies hoeveel werkzame stoffen er in de gebruikte cannabis zit en of je te maken hebt met een schoon, kwalitatief product. Door bij een nieuwe oogst of bestelling opnieuw een analyse te laten doen kun je precies bepalen welke dosering je nodig hebt om het gewenste effect te ervaren. Op deze wijze kun je voorkomen dat er sprake is van overdosering of onderdosering.

Aanbieden van een sample

Het aanbieden van een test sample is bij olie vrij eenvoudig. Je stuurt een hoeveelheid van ongeveer 0,5 ml olie naar een laboratorium dat cannabis-analyses uitvoert. Na enkele dagen zul je een analyse-rapport ontvangen.

Voor het aanbieden van een cannabis bloem ter analyse moet je dit iets uitgebreider voorbereiden. Je neemt hiervoor uit drie delen van de plant een beetje cannabis. Je doet dit op de volgende manier:

Bij het oogsten van de plant neem je uit het onderste 1/3 van de plant een kleine bloem, uit het middelste deel van de plant haal je twee bloemen die ongeveer even groot zijn als de bloem uit het laagste deel van de plant. Haal uit het bovenste deel van de plant 3 bloemen met ongeveer dezelfde afmeting. Droog deze bloemen apart. Zodra de bloemen droog zijn verkruimel je de bloemen tot stukjes van ongeveer 2 millimeter. Vermeng het geheel goed en stuur van dit mengsel een hoeveelheid van ongeveer 1 gram op naar het laboratorium.

Zorg er in beide gevallen voor dat er geen cannabis geur buiten het pakketje of de envelop te ruiken is. Als dit opgemerkt wordt tijdens de verzending zal het pakketbedrijf de verpakking hoogstwaarschijnlijk niet afleveren.

Na het ontvangen van je analyse kun je in een volgend topic lezen wat je vervolgens met deze informatie kunt doen.

N.B.: Op dit moment zijn er in Nederland verschillende laboratoria die cannabinoïden-analyses uitvoeren. Juridisch gezien is het analyseren van cannabis in Nederland verboden. Om derden niet in de problemen te brengen linkt het ICMC niet door naar deze laboratoria. Via Google zijn deze eenvoudig te vinden.

Indien je naar aanleiding van dit artikel vragen hebt kun je deze altijd stellen via ons contactormulier.