Tijdens het bezoek van het Informatiecentrum Medicinale Cannabis (IMC) aan Toronto, Canada, werden op woensdag 20 juni verschillende patiënten bezocht die een vergunning hebben om hun eigen medicinale cannabis te kweken.

De eerste kweker waar we op bezoek zijn geweest was Marty. Marty is een 55-jarige boer die al vanaf jonge leeftijd hard werkte op de boerderij van, toen nog, zijn opa. Decennia later nam hij de boerderij over en moest in 2010 beslissen om te stoppen met zijn boerderij. Door al het harde werken had hij verschillende versleten wervels die voor zeer ernstige pijnen en ontstekingen zorgen.

Opiaten

Toen hij hiervoor naar zijn huisarts ging werden hem zowel langwerkende als snel werkende opiaten voorgeschreven. In totaal nam hij vanaf het begin 12 pillen per dag. Al na enkele weken merkte hij dat de doseringen omhoog moesten. Dit zorgde er voor dat hij nog duffer was dan hij al was bij zijn begin dosering.

Van een man die dagelijks leefde met pijn was hij nu veranderd in een man die vooral lusteloos op de bank lag. Marty vertelde: “Toen ik pijn had was mijn leven klote maar ik had tenminste nog een leven. Na het nemen van opiaten had ik minder pijn maar leven kon je het niet meer noemen. Toen mijn vrouw na enkele maanden aangaf dat ze het niet zag zitten om de rest van haar leven te delen met een man die lusteloos op de bank lag. Ik besloot liever met de pijn te leven dan voor dood op de bank te liggen zonder pijn”.

Nadat hij zijn huisarts vertelde niet langer door te willen gaan met het gebruik van opiaten begon er een tijd van afkicken. Marty nam dusdanig hoge doseringen dat hij niet zo maar kon stoppen met de opiaten. Om veilig te kunnen stoppen werd hem geadviseerd contact op te nemen met een afkickkliniek gespecialiseerd in (voorgeschreven) opiaten verslavingen.

Afkicken met behulp van cannabis

In een van de afkickklinieken werd gewerkt met de stof cannabidiol (CBD) om beter om te kunnen gaan met de afkickverschijnselen.  Het was ook in deze afkickkliniek dat hij voor het eerst hoorde over het gebruik van medicinale cannabis bij chronische pijnen. In overleg met de behandelaars besloot hij naast de CBD ook een cannabisproduct te gaan gebruiken met de psychoactieve stof THC.

“Voor het eerst in decennia had ik praktisch geen pijn meer. Even voelde het alsof ik weer duf begon te worden. Achteraf denk ik dat dit vooral kwam door de ontspanning die in mijn lijf ontstond. Het was een gevoel dat ik al jaren niet had ervaren. Die zelfde dag heb ik een wandeling gemaakt over het terrein van de kliniek. Ik had in geen jaren zo ver gelopen als dit.”

Bij thuiskomst ontaardde zijn ervaring met en enthousiasme over medicinale cannabis tot een behoorlijk conflict tussen Marty en zijn vrouw. “Ze zei: je was daar toch naartoe om van de drugs af te komen? Nu ga je door in je volgende verslaving?” Ik had er door mijn enthousiasme niet goed bij stilgestaan dat ik opnieuw een product gebruikte dat bekend staat om verslavingsproblematiek”.

Marty wilde daarom samen met zijn vrouw naar hun huisarts om meer informatie in te winnen. “Ik wilde er zelf vooral heen om een voorschrift te krijgen van mijn dokter. In mijn ervaring zou mijn vrouw snel genoeg merken dat ik niet rondloop als een zombie, zoals met opiaten wel het geval was”.

De vaste huisarts van Marty gaf aan dat ze zelf te weinig kennis had om hem hierin goed van informatie te voorzien. Haar advies was om contact op te nemen met een organisatie genaamd Hello Cannabis.

Hello Cannabis

“Bij het eerste intake-gesprek wisten de mensen van Hello Cannabis Annie (Marty’s vrouw) gerust te stellen. De bij Hello Cannabis werkende arts schreef mij een middel voor met een 1:1 verhouding tussen THC en CBD. Hiermee zou ik niet zo’n sterke high ervaren en wel de pijnstillende werking van THC ervaren.” Na het voorschrift duurde het ongeveer 3 weken voor ik voor het eerst mijn eigen medicinale cannabis kon bestellen. Ik bestelde dit via een website en het werd binnen 2 dagen bij me thuis bezorgd. Sindsdien gebruik ik dagelijks meerdere malen medicinale cannabis. Of ik er echt high van wordt kan ik niet zeggen. Mijn vrouw en kinderen vinden dat ik er vrolijker van ben geworden. Ik denk zelf dat dit meer komt door het feit dat ik geen pijn meer heb dan door het feit dat ik high ben. Al heb ik één soort gebruikt waar ik wel degelijk high van werd. Toen merkte ik na een half uur lachen zelf ook dat ik wat vrolijker was dan normaal”.

Zelf cannabis kweken

Vanaf het moment dat Marty en Annie bij het consult van de arts van Hello Cannabis wegreden besloten ze zich beter te gaan verdiepen in medicinale cannabis. Als boer was Marty uiteraard direct geïnteresseerd in het zelf kweken van medicinale cannabis. Hij had er de ruimte voor en besloot te kijken of hij hiervoor een vergunning kon krijgen.

Na het invullen van een enorme hoeveelheid formulieren kreeg Marty binnen enkele weken een vergunning om zijn eigen planten te kweken. Conform zijn voorschrift mocht hij 30 gram cannabis per dag gebruiken. Dit kwam er, via een niet openbare formule, op neer dat hij het recht had om 220 planten te kweken. Deze planten mag hij zowel binnen als buiten kweken.

Het voorschrift van 30 gram cannabis per dag lijkt een behoorlijke hoeveelheid. Er wordt hier echter rekening gehouden met het feit dat Marty zijn cannabis gebruikt als concentraat, in een verdamper. Zowel het gebruik van olie als het verdampen van cannabis zorgt voor een relatief hoge behoefte aan gedroogde cannabisbloemen.

Inmiddels heeft Marty een groot deel van zijn planten op een patio naast zijn huis staan. Het zijn er in totaal een kleine 200 stuks die er ontzettend gezond bij staan. Het verzorgen van zijn planten maakt Marty zichtbaar gelukkig. “Ik ben al heel mijn leven bezig met het groeien van gewassen. Toen ik voor het eerst cannabis kweekte merkte ik voor het eerst in jaren weer hoe leuk ik het vind om met gewassen bezig te zijn. Inmiddels geef ik ongeveer 15 mensen in de buurt advies over het kweken van hun eigen medicinale cannabis. Als we allemaal geoogst hebben wegen we onze eigen behoefte af en gebruiken dit zelf. In het geval dat we nog overhebben doneren we dit aan een organisatie die het controleert, analyseert en gratis uitlevert aan mensen die wel medicinale cannabis nodig hebben maar deze onmogelijk kunnen betalen”

‘Een nieuw leven’

“Dankzij medicinale cannabis heb ik niet alleen een draaglijk leven maar ook een nieuw leven. Ik ga wandelen met mijn vrouw, kan mijn kleinkinderen uit bed halen en rij weer met plezier naar vrienden toe. Ik kan mezelf inmiddels wel een cannabis idealist noemen. Cannabis heeft zowel mijn leven als mijn huwelijk gered. Ik ben om deze reden ook heel enthousiast over het ‘Goodbye Opiods, Hello Cannabs’ programma dat momenteel wordt opgezet. We hebben in canada te maken met een enorme opiaten crisis. Er sterven dagelijks mensen aan iets dat hen zou moeten helpen. Zo ver ik weet is er nog nooit iemand overleden aan cannabis. Het is in mijn mening dus met zekerheid veiliger dan op opiaten gebaseerde medicijnen.”

Het was een mooi bezoek aan een man die met passie over zijn planten vertelde. Niet alleen zijn passie voor de plant maar ook zijn passie in het toespreken van artsen over de weg die hij heeft afgelegd was inspirerend om te zien.

Het verhaal van Marty laat ook zien hoe belangrijk het voor patiënten kan zijn om hun eigen cannabis te kweken. Marty had de cannabis die hij gebruikt niet kunnen betalen als dit via de officiële instanties besteld had moeten worden. Doordat hij toestemming heeft om zijn cannabis zelf te kweken bespaart hij in de kosten en heeft hij er ook een dagbesteding in gevonden. Het kweken van zijn eigen medicijn heeft duidelijk een therapeutische werking op zowel Marty als zijn vrouw.