De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darmen. De ziekte van Crohn wordt, net als colitis ulcerosa, ook wel een inflammatory bowel disease genoemd. 

Op het internet zijn vele getuigenissen te vinden van de werkzaamheid van cannabis bij ontstekingsziekten in het maag-darm kanaal. In dit artikel gaan we dieper in op de wetenschap achter cannabis bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa.

Crohn en colitis ulcerosa

Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken. Naast deze bekendere vorm van de ziekte van Crohn kan er bij dit ziektebeeld ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus.

Veel voorkomende symptomen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn diarree (eventueel met bloed in de ontlasting), buikpijn, een opgezette buik, ernstige vermoeidheid, gewichtsverlies en ontlastingsincontinentie.  

Enkele tienduizenden Nederlanders en Belgen hebben een ontstekingsziekte in de darmen. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa zijn ziektebeelden die zich doorgaans tussen het 15e en 30e levensjaar openbaren.

De ziekte van Crohn komt gemiddeld gezien vaker voor bij vrouwen. Colitis ulcerosa komt daarentegen iets vaker voor bij mannen.

Cannabis bij de ziekte van crohn en colitis ulcerosa

Een zoekopdracht op pubmed.com laat zien dat er in ieder geval 65 onderzoeken zijn gedaan naar de eventuele werking van cannabis bij deze ziektebeelden. Het doorzoeken van deze onderzoeken en andere bronnen geeft het volgende beeld over cannabis bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Uit de door ons bekeken onderzoeken blijkt dat resultaten uit pre-klinische proeven en klinische studies indicatie geven dat cannabis bij ontstekingen in de darmen een positief effect kan hebben bij de behandeling van symptomen zoals buikpijn, diarree en ontstekingen.

De rol die het Endocannabinoïde-systeem speelt bij ontstekingen in het lichaam wordt gezien als een belangrijke factor voor de mogelijke werkzaamheid van cannabis bij ontstekingsziekten in de darmen.

Bij onderzoek dat gedaan is op dieren is er aangetoond dat het gebruik van cannabis bij ontstekingsziekten in de darmen het gewichtsverlies beperkte, een vermindering van ontstekingen in de dikke-darm en een significant verschil in waarneembare schade in het maag-darmstelsel.

In de tot nu toe uitgevoerde studies met mensen als testgroep dringen de onderzoekers aan op nader onderzoek naar het positieve effect van medicinale cannabis in de behandeling bij de Ziekte van Crohn. De Testpersonen geven aan dat zij een significante verbetering ervaren in de kwaliteit van leven, de mogelijkheid om dagdagelijkse taken weer op te pakken en een normaal sociaal leven te kunnen leiden.

Ook laten deze onderzoeken zien dat er een grote afname in regulier medicijngebruik wordt waargenomen bij het gebruiken van cannabis bij de ziekte van Crohn.

Conclusies uit bovenstaande onderzoeken

“Onderzoeken wijzen uit dat cannabis een positief effect kan hebben op de activiteit van de ziekte, gereflecteerd door de afname van de ziekteactiviteit-index en de noodzaak voor het gebruik van andere medicijnen of operatie. Toekomstige placebo-gecontroleerde onderzoeken zijn gerechtvaardigd om de werkzaamheid en bijwerkingen van cannabis volledig te evalueren.”

“Een behandeling van drie maanden met geïnhaleerde cannabis liet een verbetering zien in de ‘kwaliteit van leven’-meting, de ziekteactiviteit index en een gewichtstoename en stijgende BMI voor patiënten met langdurige inflammatoire darmaandoeningen.”

Indien je naar aanleiding van dit artikel vragen hebt kun je deze altijd stellen via ons contactormulier.